Cum o poate învinge Sorana Cîrstea pe singura parteneră de dublu a lui Roger Federer din ultimii 20 de ani? „Știu la ce să mă aștept” | EXCLUSIV

Redactor:
Ilie Pavel
Cum o poate învinge Sorana Cîrstea pe singura parteneră de dublu a lui Roger Federer din ultimii 20 de ani? „Știu la ce să mă aștept
  • Publicat:
  • Actualizat:

La New York, Sorana Cîrstea se va duela în turul 2 cu Belinda Bencic, campioana olimpică, cea mai bună prietenă din tenis a lui Roger Federer, crescută, foarte puțin știu, de mama Martinei Hingis.

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul secund la US Open după un meci de o oră şi 48 de minute, susţinut în compania jucătoarei germane Laura Siegemund. Sorana s-a impus cu 6-4, 6-4.

Laura Siegemund a comis mai multe greşeli neforţate decât românca (7 faţă de numai două), iar Sorana a servit trei aşi, având şi procente mai bune pe punctele câştigate cu primul serviciu (64%) şi al doilea serviciu (62%).

Cum o poate învinge Sorana Cîrstea pe singura parteneră de dublu a lui Roger Federer din ultimii 20 de ani, Belinda Bencic

Cîrstea şi-a asigurat un cec de 121.000 de dolari şi 70 de puncte WTA, iar în turul secund o va înfrunta pe Belinda Bencic (a 13-a favorită).

„Nu am o preferință. Probabil Belinda Bencic va câștiga (n.r. elvețianca a învins-o ulterior pe Andrea Petkovic, germanca disputand ultimul ei turneu din carieră), o văd favorită” a anticipat Cîrstea duelul pe care-l va avea, în turul secund de la US Open, cu prima și singura elvețiancă din istorie campioană olimpică.

“E bine că am jucat cu ea acum două săptămâni, știu la ce să mă aștept” este deja setată Sorana înaintea disputei cu ex-numărul 4 mondial, elvețiancă de origine slovacă ca și soția lui Federer, Mirka Vavrinec.

Sorana Cîrstea a bătut-o pe Bencic în ambele partide directe, ultima în primul rundă de la Cinncinati, ultimul turneu mare organizat înaintea Open-ului de la New York.

Belinda Bencic, 4 titluri din 6 pe o suprafață similară US Open

“În același timp și ea îmi cunoaște jocul, dar trebuie să tratez meciul ca pe orice alt meci, să-mi fac planul bine de la început și să reușesc să țin ritmul sus de la început la sfârșit”, a creionat Cîrstea o posibilă strategie generală împotriva lui Bencic, ale cărei origini slovace au favorizat privilegiul de a fi crescută ca jucătoare de tenis de Melanie Molitor, nimeni alta decât mama legendarei Martina Hingis.

Cîrstea, sfatuită și antrenată de două luni de Daniel Dobre (antrenorul care a pregătit-o pe Halep la Wimbledon unde Simona a cucerit titlul 2019), știe că Belinda este cea mai tânără sfertfinalistă de la US Open.

Asta după performanța similară a lui Hingis la Flushing Meadows 1997, ediția la care Irina Spîrlea a devenit prima româncă din istorie calificată în penultimul act al Internaționalelor Americii de la New York.

Chiar dacă Bencic a cucerit 4 din cele 6 titluri din carieră pe o suprafață similară cu cea de la Flushing Meadows (ciment vopsit, Laykold Cushion Plus system), cea mai importantă victorie a elvețiencei în WTA fiind la “Open-ul” Canadei din 2015.

Elvețianca Bencic nu are noroc cu româncele

Atunci Simona Halep a abandonat din cauza căldurii în setul decisiv de la Toronto, Cîrstea are totuși avantajul unui stil de joc agresiv cu punct adjudecat în maximum 3-4 lovituri și finalizat, de regulă, cu o lovitură câștigătoare.

Cu toate acestea, Sorana ia în calcul abilitatea lui Bencic de a excela pe suprafața rapidă de la US Open unde, acum 3 sezoane, a realizat cel mai bun rezultat al ei în Marele Șlem, semifinală jucată după ce a eliminat-o, în sferturi, pe deținătoarea titlului și numărul 1 mondial la acel moment, Naomi Osaka.

Dacă în 2019 elevețianca a fost învinsă de canadianca de origine română, Bianca Andreescu, în penultimul act de la Flushing Meadows, acum Belinda are de apărat punctele unui sfert de finală jucat și pierdut la ediția trecută cu britanica de origine română, Emma Răducanu.

Folosindu-se de interesante repere statistice, Cîrstea a făcut analogie suprinsă fiind să constate că, la ultimele US Open-uri (2019/2021), Bencic a pierdut în duelurile directe cu jucătoare cu origini românești, viitoare câștigătoare ale “Grand Slam-ului” american.

“Posesoarea unui prim serviciu pe care-l poate expedia cu o medie de 182 km/oră, Bencic este vulnerabilă pe a doua minge a servei: slăbiciune considerabilă de care trebuie să profiți”, o sfătuiește Gunter Bresnik, fostul colaborator al lui Ion Țiriac pe vremea când austriacul a fost ales de român ca să-l antreneze pe Boris Becker.

“Puternic afectată emoțional, Belinda face multe duble greșeli”, analizează austriacul care l-a lansat în tenisul mare pe Dominic Thiem.

Belinda Bencic, aur și argint la Jocurile Olimpice!

Ceea ce Sorana Cîrstea nu ignoră este atât reverul uluitor al lui Bencici cât și și inventivitatea adaptativă a jocului elvețiencei care atacă la fileu, unde are știința de “a închide” culoarele de passing: Bencic este o excelentă jucătoare de dublu și nu întâmplator a fost singura parteneră de dublu a lui Federer la singura competiție mixtă din tenis, Cupa Hopman.

“Când a jucat dublu cu Federer, Roger a ținut să laude returul înțepat și bine plasat, ca direcționare în unghi, executat de Bencic”, mai atrage atenția antrenorul austriac care care are contract pe Gael Monfils și despre care spune că este un “Giacometti al tenisului” (elvețian, unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului al XX-lea).

Deloc de ignorat că, la ultimele Jocuri Olimpice, Bencic a cucerit, pe lângă aurul de la simplu, și argintul la dublu feminin alături de Viktorija Golubic devenind a 5-a jucătoare care dispută două finale la aceeași ediție olimpică după surorile Williams, Andy Murray și Nicolas Massu.

“Belinda excelează în lovirea mingii devreme și în urcare ceea ce facilitează o tranziție ușoară din apărare în atac în special cu execuții în diagonale”, conchide Bresnik care creionează similitudini ca stil de joc între Cîrstea și Bencic.

“Lovituri razante, plate. Risc uriaș asumat ca să închidă punctul cu cât mai puține execuții. Tentația de a căuta unghiuri și de a specula culoare de joc pentru a deschide terenul”, încheie acesta.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”. Calculul făcut de un celebru economist
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”. Calculul făcut de un celebru…
Adrian Mihalcea a semnat: ”Nimeni nu o să mă dea afară”
Adrian Mihalcea a semnat: ”Nimeni nu o să mă dea afară”
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la…
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău și chem salvarea…”
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău și chem salvarea…”
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau mai târziu?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau mai târziu?
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă.…
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte…
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la doar 17 ani: „Nu aveam viteză, aveam 115-120 km/h maxim”
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la doar 17 ani: „Nu aveam…
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Cadoul ucigaș pe care părinții insistă să-l ofere copiilor lor: „Unii fac eforturi peste limite pentru a îndeplini această dorință”
Cadoul ucigaș pe care părinții insistă să-l ofere copiilor lor: „Unii fac eforturi peste limite pentru a îndeplini această dorință”
Adrian Sârbu: Românii nu vor un lider al Europei pentru că văd ce se întâmplă la Bruxelles, o comicărie în care şefii nu sunt aleşi direct
Adrian Sârbu: Românii nu vor un lider al Europei pentru că văd ce se întâmplă la Bruxelles, o comicărie în…
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are cu noul bărbat din viața ei
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are cu noul bărbat din viața…
×